İş Ortaklığı Kurma Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Etmeli?

İş Ortaklığı kurma önemli ve hassas bir konudur. Kuşkusuz bu süreçte birçok şeye dikkat etmek gerekir. Peki bunlar nelerdir?

2009 yılında İzmir’den İstanbul’a kalıcı olarak geldim. İstanbul’a hareket etmeden bir gece önce çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir büyüğüm ile biraz vakit geçirme imkânı buldum. Hani ne dese bir ders niteliğinde, özlü söz kıvamında insanlar vardı ya… İşte öyle bir adamdı bu değerli büyüğüm.

Bana dedi ki; “Oğlum, bugün gençlerin en büyük problemi sabırsızlık. Sabırsızlık nedeniyle gençler çok fazla hata yapıyor. Sen sabırlı ol. Aman ha sakın yeterli bilgi ve tecrübeyi edinmeden müdürlük ya da çok para kazanmayı bekleme!” Aslında bugün sürekli olarak tartıştığımız y kuşağı hakkında kısa bir özetti bu sözler.

Bu öğütler ile çıktığım iş hayatı yolculuğunda bugüne kadar hiçbir zaman sabırsızlık etmedim. Hakkım olan ne ise bir gün bana mutlaka gelecektir düşüncesi ile hareket ettim. İşimle ilgili bilgimi ve tecrübemi maddi kazanca dönüştürmek için ise hiç acelem olmadı. Sabırlı davranmak ve zamanını beklemek insana çok başka tecrübeleri de sağlıyor. Bunların en başında ilişki yönetimi, iş adabı, etik değerler v.b şeyler. Bunlar ise yeri geliyor bilgi ve tecrübeden çok daha önemli şeyler oluyor.

İş hayatında geçen süre içerisinde o kadar çok şey görüyor ve tecrübe ediyorsunuz ki bunları anlatmaya ne sayfalar ne de vakit yeter. Ancak değinilmesi gereken en önemli nokta iş ortaklığı kurma adabı olsa gerek. Çünkü en kırılgan ilişkiler iş ortaklıklarında yaşanıyor.

İş Ortaklığı Kurma Önerileri

Pazarlama alanında masanın bir süre diğer tarafında yani ajanslarda, uzunca bir süre de bu tarafında çalışmış biri olarak en fazla tecrübem iş ortaklığı konusundadır diyebilirim. Bugüne kadar ajans tarafında ulusal ve uluslararası pek çok marka ile çalışma imkânım oldu. Marka tarafında ise alanında çok deneyimli birçok ajans, medya kuruluşu v.b iş ortakları ile çalıştım.

Tarafıma hemen hemen her gün gelen iş ortaklığı tekliflerini değerlendiriyorum. Bu tekliflerde bulunan herkesi dinliyorum. Hemen hemen her görüşme talebine olumlu dönüş yapıyorum. O alanda çok iyi ortaklar ile çalışsak bile benden talepte bulunan kişi ya da kurumlara vakit ayırıyorum.

Hal böyle olunca iş ortaklığı kurma adabı ile ilgili düzinelerce tecrübeyi edinmiş olmam çok doğal. Bugüne kadar çok fazla olumlu ve bir o kadar da olumsuz örnek ile karşılaştım. Bunların sonucunda bu tip hizmetler vermek isteyen kişi ve kuruluşlara naçizane tavsiyelerim olabilir.

İş Ortaklığı Kurma
İş Ortaklığı Kurma

İş Ortaklığı Kurarken Muhattap Firmayı Asla Yargılamayın!

Belki de en fazla yapılan hata bu! Örneğin siz bir alanda danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. İrtibat kurmaya çalıştığınız şirketin ise bu alanda ciddi eksiklikleri var. Bu çok normal bir durumdur. %100 başarılı ve işinde tam uzman hiçbir şirket ve çalışan yoktur. Dünyada bu kadar hızlı değişimlerin yaşandığı bir yüzyılda tam hâkimiyet beklemek zaten saçma bir düşüncedir.  Ancak muhatap olmaya çalıştığınız firma sektöründe belli bir seviyeye ulaşmışsa eksiklikleri tahmin ettiğiniz kadar fazla olmayabilir! Unutmamak gerekir ki hiçbir başarı tesadüf değildir.

Bu tipten firmalara yaklaşırken ilk söylemleriniz içerisinde asla eksiklikler yer almamalı! Firmaya; “Şu konularda eksiklikleriniz olduğunu gördük, bu konuda size destek vermek istiyoruz.” derseniz ilk dakikadan işi kaybettiniz demektir. İlişkiye iyi bir başlangıç yapmanın tek yolu şu cümleyi kurmaktır; “Şu konularda yaptığınız başarılı çalışmaları takdir ile izliyoruz. Ancak biz sizi bu konuda çok daha iyi noktalara taşıyacak fikirlere sahibiz. Bunları sizinle bir araya gelerek aktarmak istiyoruz. Bize kısa bir süre de olsa zaman ayırabilirseniz seviniriz.”

Takibi Bırakmayın Ama Çok Israrcı da Olmayın!

Yanıt alamadığınız da ya da bir şekilde zamansızlık nedeniyle ertelendiğiniz sakın takibi bırakmayın! Şu aşamada sizinle çalışamayız dediğim o kadar çok firma ile şu anda çok başarılı iş ortaklıkları sürdürüyoruz ki… Fakat takibi bırakmayın demek sürekli arayın, karşı taraftan işi kapana kadar bunaltın demek istemiyorum. Çok aşırı ısrar sizin fayda sağlayacak olmanıza rağmen görmezden gelinme olasılığınızı artırır. Takip konusunda süreyi ve frekansı çok iyi ayarlamanız gerekir.

Bu konuda aklıma geldikçe ve tecrübe edindikçe bu yazıyı güncelleyeceğim. Mutlaka çok daha fazla madde olacaktır. Sizin de önereceğiniz maddeler olursa lütfen yorum bölümünden benimle paylaşın.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“İş Ortaklığı Kurma Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Etmeli?” üzerine bir yorum

  1. Ben de sakin sakin ilerliyorum ama para kazanabilmiş değilim 🙂 Sabretmek önemli ama ülkede illa fazla yırtıcı bir tavır sergilemek gerekiyor.Teşekkürler bu güzel yazı için 🙂

    Yanıtla
  2. Yazınızda bir çok söylediğiniz belki doğru ama bazı kısımları ülkemizde zor gibi ama genel manada güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş iş ortaklığı kurma yazınız. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et