Öğrenmeyi Öğrenmek Nedir?

Öğrenmeyi öğrenmek, bana göre hayattaki en sihirli sözcük. Çünkü öğrenmeyi öğrendiğim zaman benim hayatım değişti. O güne kadar gerçekleştiremediğim her şeyi o günden sonra gerçekleştirmeye başladım. Gerçekleştirdikçe motivasyonum arttı. Motivasyonum arttıkça daha fazla çalışmaya başladım. Özellikle benim gibi dijital pazarlama uzmanı olan ya da sürekli güncel kalması gereken bir işte çalışan biriyseniz öğrenmeyi öğrenmek çok önemli bir kavram olacaktır. Öğrenmeyi öğrenmek konusunda öncülük eden Tony Buzan’ı burada anmadan yazıya devam etmek olmaz.

Benim için en önemli ikinci kavram ise “Sorunu parçalara ayırmak” Aslında öğrenmeyi öğrenmek ile doğrudan ilişkili bir kavram. Ben bütün öğrenme ve iş yapış süreçlerimi bu iki kavram üzerine inşa ediyorum. Bu sayede son 2-3 yıldır ciddi yol katettim. Şimdi başlık başlık bu iki kavramı inceleyelim.

Öğrenmeyi Öğrenmek Nasıl Olur?

Öğrenmeyi öğrenemediğimiz için ya hiç öğrenemeyiz ya da çok geç öğreniriz. Bütün konu öğrenmeyi öğrenebilmektedir. Bu konuya girişi ufak bir örnek ile yapacağım;

Hepimiz ortalama lise yıllarımızdan bu yana İngilizce öğrenmek için çaba harcarız. Bazılarımız için lise yıllarından öncesi de var ancak ben ortalama olarak lise yıllarını alıyorum. Bugün benim yaşım 34. Yani yaklaşık olarak 19 yıldır İngilizce ile bir biçimde ilişkim var. Geriye dönüp İngilizce öğrenme ile ilgili harcadığım çabaları düşündüğümde üzülüyorum. O kadar kurs deneyimi, okulda alınan dersler, kişisel çabalar derken aslında yabancı dil öğrenemeyen bir toplum haline gelmişiz. Ben İngilizce’yi öğrenmeyi öğrendikten sonra öğrendim desem abartmış sayılmam. Üstelik tamamen kendi çabalarımla? Nasıl mı? 

Öğrenme sürecine büyük bir motivasyon ile gireriz. Hemen kursa yazılır, dünyanın parasını yatırırız. Defterler ve kitaplar alınır, öğrenmek için her şey hazırdır. Motivasyon da doruktadır. Kursun ilk günleri harika geçer. Zaten konular basittir. Motivasyon çok üst düzeydedir. Dersler sıkı sıkıya dinlenir. Eve gelince ödevler yapılır. Günün konusu tekrar edilir. Sonra kelime ezberine geçilir. Her gün için hedef belirlenmiştir. En az 10 kelime ezberlenilecektir. Kelimeler kağıtlara, post-itlere yazılır. Her tarafa yapıştırılır. Artık hepimizin yaşadığı bu süreç klasikleşmiştir. Fakat bir süre sonra durum değişir. Konular zorlaşır, kursta arkadaş ortamı oluşur, dersten sonra nereye gidelim konuşmaları başlar. Kelimeler ezberlenir ancak birkaç gün sonra tekrar unutulur. Unutulan kelimeler iyiden iyiye motivasyonu düşürür. Bunun sonucunda aksamalar meydana gelmeye başlar ve kurs bırakılır. Bir İngilizce öğrenme süreci daha burada sona ermişti. Bu şekilde yıllar geçer. 30’lu yaşlarına gelip İngilizce konuşamayan insanlar vardır. 

öğrenmeyi öğrenmek
Öğrenmeyi öğrenmek konusunda hiçbir bilgimiz olmadığı için yıllarımızı öğrenmeye harcıyoruz!

10 Yıl Çaba Harcayarak Sadece 1 Yabancı Dil Öğrenilemez mi?

Bazen insan yaşadığı bu sürecin sonunda “Acaba ben yabancı dil özürlü müyüm?” gibi ve hatta daha sert yargılamalara girer. Merak etmeyin! Yalnız değilsiniz. Ülkemizde yaşayan insanların büyük çoğunluğu sizin yaşadığınız bu süreçleri tek tek yaşadı ve yaşıyor. Ben ancak 30 yaşımdan sonra, öğrenmeyi öğrendiğim zaman İngilizce öğrenebildim. Gördüm ki aslında çok kolaymış.

Şimdi şöyle basit bir hesap yapalım. Tabi ki böyle yapın diye demiyorum. Ancak kaybedilen zamanın özetini göstermek istiyorum. Diyelim ki 15 yaşımızda İngilizce öğrenmeye başladık ve üzerinden 10 sene geçmesine rağmen 25 yaşımızda geldiğimizde hala daha İngilizce bilgimiz çok düşük. Yukarıda paylaştığım İngilizce öğrenme süreçlerini defalarca yaşadık. Ancak yine de aynı motivasyonu devam ettiremedik ve yorulduk. 

Her Gün 1 Yeni Kelime Ezberleyemez miyiz?

Her sene 365 gün. 10 yıldır İngilizce öğrenmeye çalışıyoruz. Toplamda 3.650 gün geçirmişiz. Ay bazında baktığımız zaman ise 120 ay eder. Bir insan her gün 1 tane yeni kelime öğrenemez mi? Çok kolay öğrenir. Günde 10 kelime öğrenmeye çabalayıp; yorulup, motivasyon kaybedeceğine 1 tane kelimeyi rahatlıkla ezberleyebilir. Çok büyük çabalar harcamasına da gerek yok. Her gün 1 tane kelime ezberlemek demek 10 yılda 3.650 adet kelime bilmek demektir. Yani günlük konuşma dilinde kullanılan kelime sayısının bir miktar fazlası. 3.650 adet kelime bilen biri yurtdışında rahatlıkla çalışabilir bir konuma gelir. 120 ayı da gramer kurallarını öğrenmek için düşünelim. Sadece 1 tane kurala 2 ayınızı ayırdığınızı düşünelim.  Her gün 5 dakika bu gramer konusuna baksanız 2 ayda üstadı olursunuz. 120 ayda ise İngilizce gramer bilgisinin büyük bölümüne hakim konuma gelirsiniz. 

Nasıl? Güzel bir hesap değil mi? Ama siz bu 10 yılı harcadınız! Üstelik 10 yıl içerisinde kaç defa İngilizce öğrenme girişiminiz oldu.

Her Gün Atılacak Küçük Adımlar

Az önce söylediğim gibi İngilizce öğrenmek için 10 yıl gibi bir şansımız yok. Ancak her gün atılacak ufak adımlar ile öğrenemeyeceğimiz hiçbir şey yok.

Ben 1,5 sene önce Konuşarak Öğren sistemine kayıt olarak İngilizce serüvenime yeniden başladım. Her akşam saat 21:00’da Skype üzerinden Amerikalı hocam ile ders yapıyorum.

Bazılarına göre şanslıydım belki; Intermediate seviyenin başından başladım sürece. Öncesinden bir miktar bilgim vardı. Her günün konusu tek sayfa. Gündüz bu sayfayı çıktı alıp 10 dakikada çalıştım. Bakın 10 dakika diyorum. Çalıştım bile denilemeyecek bir süre!

Memrise uygulamasını satın aldım. PRO versiyonu ile her gün 10 dakika çalışarak kelime ezberi gerçekleştirdim. Önceden bildiğim kelimeleri dışarıda bıraktığım zaman Memrise ile %100 bir biçimde ezberlediğim kelime sayısı 1.500! Kendi bildiklerimi de sayarsak bu rakam 2.500 civarına geliyor. Üstelik öğrenme sürecim de devam ediyor. Hiç bırakmıyorum.

Yolda gelir giderken arabanın radyosunda haberleri İngilizce dinliyorum. Akşam da evde 1 bölüm yabancı dizi izledim mi listening kısmı da tamam.

öğrenmeyi öğrenmek
Öğrenmeyi öğrenmek ve her gün atılacak küçük adımlarla bilge bir insan olma yolculuğu…

Günde 40 Dakika + Dizi Süresi Kadar Bir Çaba

Yukarıdaki hesapta göreceğiniz üzere İngilizce öğrenmek için günde sadece 40 dakika harcıyorum. Bir de dizi izleme süresini eklemek lazım ama onu eğlenceden saydığım için bu hesaba katmayı doğru bulmuyorum. Üstelik bu 40 dakika benim istediğim zaman dilimlerinde ve tek bir bütün halinde değil. Aslında günlük akış içerisinde İngilizce öğrendim desem abartmış sayılmam. Belki yabancı dil öğrenmek için az bir çaba ve 1,5 yıl uzun bir süre olabilir. Ancak bu da benim yöntemim. Sonucudur önemli olan. Kimse gemiyi ne fırtınalarda yönettiğinize bakmaz! Önemli olan limana gelip gelmediğinizdir. 

Yabancı Dil İnsana Bilgide Sınıf Atlattırıyor

Bugün artık İngilizce yazılmış blog sayfalarını, web sitelerini ve çeşitli kaynakları rahatlıkla takip ediyor ve anlıyorum. Bu sayede bilgi seviyem ve mesleki yeterliliğimde bir sıçrama gerçekleşti. Bu kesinlikle çok önemli bir eşik. Bunu bana kazandıran tek şey ise öğrenmeyi öğrenmek oldu. 

Beynin sürekli canlı ve üretken kalması, gelişmesi ve özellikle alzheimer olmamak için her gün yeni bir şeyler öğrenmemiz gerekiyor. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış, çok önemli bir konu. Özellikle yabancı dil kazanılan bilgiler arasında en anlamlısı. O sebeple her gün ufak ufak da olsa bir şeyler öğrenmenizi tavsiye ederim. 

Birkaç Ek Tavsiye

Öğrenmeyi öğrenmek konusunda Türkiye’nin en etkili Youtuber’larının başında gelen Barış Özcan’ın güzel bir video dizisi var. Buradan bu diziyi takip edebilirsiniz. Ben kendisinden çok şey öğrendim desem abartmış sayılmam.

Barış Özcan – Öğrenmeyi Öğrenmek

Ayrıca yine Barış Özcan’ın hazırladığı Feynman Tekniği ile ilgili videoyu da mutlaka izleyin. Kelime ezberlemede kullandığım Memrise uygulaması Feynman Tekniği ile hazırlanmış bir uygulama. Sizi temin ederim ki %100 çalışan bir sistem. Belki de farkında bile olmadan bir şeyler öğrenmenize ve ezberlemenize yardımcı oluyor. 

Barış Özcan – Feynman Tekniği

Sorunu parçalara ayırmak ile ilgili ayrı bir yazı hazırladım. Bu yazıyı çok uzun tutmamakta fayda var. O yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca eğer dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyor ya da dijital pazarlama uzmanı olmayı hedefliyorsanız size yardımcı olacak kaynakları bu listede paylaştım. Öğrenmeyi öğrendikten sonra bu listede yer alan kitaplara başlamakta fayda var.

Burada bahsettiğim hemen hemen her şey benim kişisel tecrübemden yola çıkarak paylaştığım önerilerdir. Siz de kendi önerilerinizi yorum bölümünden paylaşabilirseniz çok sevinirim. 

Eğer Konuşarak Öğren sistemini kullanarak İngilizce eğitim almak isterseniz buraya tıklayarak benim referansım ile birlikte indirim alabilirsiniz. Size son derece yardımcı olacaklardır.

Yazmış olduğum bu yazıya aylar sonra bir ek yapmak istiyorum Medium.com üzerinde okuduğu şu yazı öğrenmeyi öğrenmek konusunda çok detaylı bir bilgi paylaşımı yapmış. Eğer bu konuda daha derin bir bilgi edinmek isterseniz mutlaka okuyun;

https://medium.com/t%C3%BCrkiye/beyni%CC%87n-ola%C4%9Fan%C3%BCst%C3%BC-g%C3%BCc%C3%BC-ve-%C3%B6%C4%9Frenmeyi%CC%87-%C3%B6%C4%9Frenmek-yaz%C4%B1-video-9d042b81f4c6

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Öğrenmeyi Öğrenmek Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Guzel bir yazı ve sürükleyici okurken baya keyif aldim ve sizden bir kac şey ogrenmis oldum bazen bu bloglari gezerken güzel seyler ogreniyor insan. Tskler hocam

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et