Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) konusu son dönemin en trend konularından bir tanesi. Bu yazıyı nesnelerin interneti kavramının ne olduğu henüz bilmeyenler için yazdım. Ancak diğer yazılar gibi konuyu çok teknik ve süslü cümlelerle anlatmayacağım. Bilgi işlem, teknoloji ve dijital pazarlama alanlarında hâkim olan terminolojiyi bilmeyenler için sade bir anlatım olacak.

İnternet ortaya ilk olarak bilgisayarlarımızla birlikte çıktı. Daha sonra gelişimi ile birlikte hem bilgisayarlarımızda oldukça gelişti hem de içerisinde yer aldığı cihazların sayısını artırdı. Bugün çevremize baktığımız zaman bilgisayarlarımız, telefonlarımız, tabletlerimiz, oyun konsollarımız ve televizyonlarımız gibi birçok cihazda internet mevcut.

Nesnelerin İnterneti…

Nesnelerin internetini kabaca tanımlamamız gerekirse; şu anda hayatınızda olan bütün nesnelerin (beyaz eşyadan tutun arabanıza kadar) internete bağlı olması ve birbiri ile haberleşmesi diyebiliriz. Bu konsept sadece evimizdeki eşyaları ya da yoldaki trafik ışıklarını değil fabrikalarda üretim yapan makinaları da kapsıyor. Eşyalar düşünüyorlar ve karar veriyorlar.

Birbiriyle Haberleşen Nesneler…

Konuyu bir örnek ile daha da somutlaştırmak gerekirse;

  • İşten çıktınız ve evinize geçiyorsunuz.
  • Her zaman gittiğiniz yolda trafik çok yoğun. Bu yüzden navigasyon cihazınız alternatif bir yol öneriyor.
  • Bu alternatif güzergâhın bilgilerini kolunuzdaki saate gönderiyor.
  • Kolunuzdaki saat ise navigasyon cihazından aldığı eve varış süresini evde yer alan cihazlara gönderiyor.
  • Ayrıca saat kolunuzdan vücut ısınızı ölçüyor. Ayrıca dışarının sıcaklığını da alarak eve girdiğinizde üşümemeniz ya da terlememeniz için evin kaç derece olması gerektiğini hesaplıyor. Hesapladığı bu bilgileri evdeki klimanıza gönderiyor.
  • Evdeki klimanız gerekli derecede olmak için eve geliş sürenize göre çalışması gereken zaman dilimi ve dereceyi ayarlıyor. İlgili zamanda çalışmaya başlıyor.
  • Son dönemde izlediğiniz kanallar ve programları/dizileri takip eden televizyonunuz sizin o akşam ne izlemek isteyeceğinizi tahmin ediyor. Yine saatinizden almış olduğu bilgilere göre eve geldiğinizde televizyonunuzu çalışıyor göreceksiniz.

Bu örnek nesnelerin internetini anlayabilmek için vermiş olduğum basit bir örnek. Özellikle üretim süreçlerini, şehir hayatını ve iş hayatını dikkate aldığımız zaman bu örnekler çok daha karmaşık yapılarda çoğaltılabilir.

Nesnelerin interneti gelişim gösterdikçe hayatımızda çok daha fazla yer edinmeye başlayacak. Belki de bugün yaşadığımız hayatı unutacağız. Nasıl ki ev telefonlarını unutuyorsak, hatta yeni nesiller böyle bir telefonun olduğundan haberdar bile değilse günün birinde klimanın kumandadan açıldığını bile unutmuş olacağız.

Bu tip teknolojilerin gelişimi ile birlikte hayatımız ne kadar kolaylaşacak ve bu teknolojiler ile ne tip olumsuz etkiler oluşacak zamanla göreceğiz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba Mehmet bey makaleniz begenerek okudum degindiginiz gibi internet butun hayatimizi kusatiyor belki onumuzdeki 20 yil sonra insanlara hizmet eden robotlar olacak kimbilir

    Yanıtla
  2. Merhaba Mehmet bey makaleniz begenerek okudum degindiginiz gibi internet butun hayatimizi kusatiyor belki onumuzdeki 20 yil sonra insanlara hizmet eden robotlar olacak kimbilir

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et