İletişim Öğrencilerine 6 Öneri

İletişim Öğrencilerine 6 Öneri yazımda benim okul yıllarımda en fazla eksikliğini çektiğim konuya eğileceğim. İletişim fakülteleri genellikle çok kolay girilen okullar gibi görülür. Hatta iletişim öğrencileri arasında fakülte için “eşeği bağlasan mezun olur” söylemi yaygındır. 

Aslında ülke ve insanlık için o kadar önemli bir bölümdür ki… Düşünün; o okuldan gazeteci ve televizyon habercisi yetiştiriliyor. Ülkenin gündemine ve siyasetine yön verme gücü var bu insanlarda. Yönetmenler, senaristler yetişiyor. Toplum mühendisliği olarak düşünürsek eğer toplumun kültürel yapısını değiştirecek işler çıkartma gücü var. 

Bu kadar önemli bir okula bu kadar kolay girilebilmesi ve hatta bu derece basit mezun olunabilmesi garip değil mi? Bakın henüz iletişim fakültelerinin iç sorunları ile ilgili bir tek şey dahi söylemedim. Okulun girişi ve çıkışı ile ilgili yorum yaptım. Fakülte içerisine girip tek tek irdelemeye kalkarsak sayfalarca yazı yazmak durumunda kalırız. 

İletişim Öğrencilerine 6 Öneri
İletişim Öğrencilerine 6 Öneri

Ne yazık ki iletişim fakültelerindeki bu çarpık düzenin ceremesini o okulu bilinçli olarak tercih eden, kariyerini bu alanda kurmak isteyen gençler çekiyor. O gençlerin bugün bilgi kaynakları, tecrübe aktarımlarından faydalanmaları bizim zamanımıza göre daha kolay. Ancak yine de yeterli değil. Ben öğrencilik yıllarımda beni yönlendirecek birini bulabilmek için yıllarımı harcadım. Tecrübelerden faydalanabilmek ancak staj programlarına katılarak mümkündü. 

İstedim ki iletişim fakültesi mezunu ve iş hayatında belli bir konuma gelmiş biri olarak bu konuda araştırma yapan öğrencilere bir faydam dokunsun. Onların kendi kariyerlerini kurgulamalarında önlerinde yol haritası olsun. 

Öncelikle belirtmek isterim ki burada paylaştığım öneriler sadece benim yaptıklarım ve önerdiklerim değil. Çevremdeki birçok arkadaşım ve iletişim mezunu insanı gözlemlemem sonucu bulmuş olduğum ortak yollardır. Şans faktörüne çok inanmasam da bazı zamanlarda etkileyici bir faktör olabiliyor. Ancak aşağıda paylaşacağım önerileri uygularsanız eğer şans sizinle birlikte olacaktır. En azından denedim ama olmadı diyebilme lüksüne sahip olursunuz. 

İletişim Öğrencilerine 6 Öneri

Bol Bol Kitap Okuyun!

Belki de çocukluğunuzdan beri en fazla duyduğunuz öneridir kitap okuma önerisi. Siz siz olun sakın bu öneriyi hafife almayın. Kitap okumak insanın kelime hazinesini geliştirir, okuma hızını artırır, hayal dünyasını zenginleştirir, bilgi seviyesini artırır, problem çözme yeteneğini geliştirir. Bunun gibi birçok katkısı vardır ancak bu saydığım şeyler iletişim öğrencileri için önemli.

Öğrencilik dönemimizde kitap okumak için bolca vaktimiz var. Bu vakti en verimli şekilde değerlendirmemiz gerekli. Özellikle fakültenin ilk yılları staj programları v.s sıkıştırması olmaması nedeniyle daha müsait. 

Pazarlama, reklamcılık, sosyoloji, felsefe ve edebiyat başta olmak üzere çok sayıda kitap okumanızı öneririm. Özellikle sosyoloji benim çok önem verdiğim alanlardan bir tanesidir. İnsanı ve toplumları anlamak bizim işimizin bir parçası. Toplumlara yön vereceğimiz işler yapacağız. Tanımadığınız bir topluma yön veremezsiniz.

Sektörel Yayınları Takip Edin!

Benim öğrencilik yıllarımda internet üzerinde blog ve portallar bu kadar yaygın değildi. Haliyle sektörel dergiler bizim derdimize derman oluyordu. Bu dergilerde ileride kariyer planladığınız sektörde çalışanları görebilecek, onların röportajlar ve haberleri ile bir nevi bilgi kazanacaksınız. 

Ayrıca sizi motive edici bir etki de bırakacaktır. Sektörünüz hakkında bilgi edindikçe kendinize güveniniz de gelecek.

İletişim Öğrencilerine 6 Öneri
İletişim Öğrencilerine 6 Öneri

Gönüllü Çalışmalara Katılın

Bir sivil toplum kuruluşunun gönüllüsü olmak, o kuruluşta yönetim kademelerine yükselmek, karar verici ekiplerin içerisinde yer almak aslında mini bir iş hayatı deneyimidir. Bu tecrübe edinme fırsatını sakın kaçırmayın. 

Ben öğrencilik yıllarımda Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesinde gönüllü çalışmalar gerçekleştirdim. İş hayatında buradaki tecrübelerimden çok fazla faydalandığımı söyleyebilirim. Sivil toplum çalışmalarında yaptığım hatalar bile dersler çıkartmama ve henüz iş hayatına yeni girdiğim yıllarda bu hataları yapmama imkanı sağladı. 

Sektörel Çevre Edinin

Kariyer yapmayı planladığını sektör içerisinde ulaşabildiğiniz kadar insana ulaşmayı deneyin. Ne kadar fazla insan tanırsanız iş hayatına giriş ve ilerleyen yıllarda o kadar rahat edersiniz. Birileri ile tanışmak ve sohbet etmek için bugün çok daha fazla araca sahibiz. Linkedin gibi bir nimet elimizin altında, konferanslar, mini eğitimler, ödül törenleri v.b etkinliklerde sektörden tanıdığınız yıldız isimlerle sohbet etme imkanınız olacaktır. 

Ayrıca bir önceki maddede bahsettiğim sivil toplum çalışmaları sırasında da birçok yönetici ve yıldız isimle tanışma imkanınız olur. Ya aynı sivil toplum kuruluşu içerisindesinizdir ya da bir proje nedeniyle bir araya gelirsiniz.

Konferans ve Eğitimlere Katılın

En iyi eğitim tecrübe edinmek ya da tecrübe dinlemektir. Ben genellikle böyle bakarım. Diğer her türlü bilgi zaten kitaplarda var. En önemlisi tecrübeyi dinlemektir. Bunun da en iyi yolu konferans ve eğitimlere katılmak. 

Üstelik bir önceki maddede önerdiğim sektörel çevre edinme tavsiyesini konferans ve eğitimlere katılarak fazlasıyla gerçekleştirebilirsiniz. 

Yabancı Dil Öğrenin

Olmazsa olmaz tavsiyeler arasında yer alıyor. Ben ne yazık ki bunu geç uygulayabildim. Sandım ki kendi alanımda İngilizce çok fazla işime yaramaz. Fakat sonradan gördüm ki İngilizce aslında kendi alanımda neredeyse ana dil. Bileceğim ikinci dil benim için fark olacak. İşte o açığı kapatmak üniversite sıralarında çok kolay. Sonradan telafi etmek zor oluyor. 

Öğrencilik yılları ile ilgili önerebileceğim 6 önemli madde bunlar. Ancak tabi ki kendi güçlü yanlarınız ve zayıf yanlarınıza göre bu listeyi daraltabilir ya da genişletebilirsiniz. Kendinizi en iyi kendiniz bilebilirsiniz. Bu öneriler temel önerilerdir. 

İlerleyen günlerde iş hayatına yeni giriş yapan genç iletişimciler için de bir tavsiye yazısı hazırlayacağım. Belki o yazı için alanında başarı yakalamış çok önemli isimlerden de görüş alabilirim. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et