En Çok Yapılan Google Reklam Hataları

Google Ads, dijital pazarlama çalışmalarına ayrılan bütçenin büyük bir bölümünü oluşturmaya devam etmektedir. 2018 yılında Hanapin Marketing tarafından yapılan ankette katılımcıların %62’si 12 ay içerisinde PPC bütçelerinin artırmayı düşündüğü, %78’i ise Google reklamlarına ayırdığı bütçeyi artırmayı planladığını söylemiştir.

Google reklamlarına ayrılan bütçelerin büyümeye devam etmesi, reklam verenlerin sayısının artması rekabetin artmasına neden olmaktadır. Rekabetin artması özellikle sınırlı bütçelerle reklam veren kullanıcılar için daha dikkatli olmak anlamına gelmektedir. Yatırım getirisi yüksek kampanyalar kurgulamak ve yönetmek için reklam verenler artık daha dikkatli olmak zorundadır. Bu yazıda Google reklam bütçenizi daha doğru verimli kullanmanızı sağlayacak bazı noktalara değineceğiz. İşte en çok yapılan Google Ads hataları.

1) Anahtar kelime eşleme türlerini yanlış kullanmak

Google arma ağı kampanyalarınızda kullanabileceğiniz 4 temel anahtar kelime eşleme türü bulunmaktadır. Anahtar kelime eşleme seçenekleri belirlediğiniz anahtar kelimelerin hangi sorgularda gösterim alabileceğini belirler. Kapsam bakımından eşleme türleri sırasıyla geniş eşleme, modifiye edilmiş geniş eşleme, sıralı eşleme ve tam eşleme olarak kullanılmaktadır. Örneğin sıralı eşlemeye sahip bir anahtar kelime, anahtar kelimenizin başına veya sonuna kelime gelebilecek şekilde Google arama sonuçlarında gösterim alabilir.

 2) Negatif anahtar kelime kullanmamak.

Negatif anahtar kelimeler reklamlarınızın gösterilmesini istemediğiniz sorguları engellemenizi sağlar. Örneğin sıralı eşemeye sahip “kırmızı sandalet” anahtar kelimenizin kampanyanızda etkin olduğunu varsayalım. Reklamlarınız kırmızı sandalet fiyatları, kırmızı sandalet modelleri gibi sorgularda gösterim alabilir. Aynı zamanda kırmızı sandalet nasıl temizlenir gibi size geri dönüş getirmeyecek sorgularda da gösterim alabilir. Negatif anahtar kelimeleri kullanarak reklamlarınızın bu sorgularda gösterim almasını engelleyebilirsiniz.

İpucu: Google reklam hesabınızda kullandığınız anahtar kelimeler çekim ekleri veya aynı anlama gelen farklı sorgularda da tetiklenebilir. Ancak negatif anahtar kelimeleriniz sisteme eklediğiniz anahtar kelimelerle birebir uyuştuğu zaman çalışacaktır. Örneğin, “elma” anahtar kelimesinde reklam göstermek istediğinizi varsayalım. Reklam grubunuza eklediğiniz elma anahtar kelimesi elmalar arama sorgusundan gösterim alabilir.  Fakat elma anahtar kelimesini negatif olarak eklerseniz sadece elma kelimesinde gösterim almanızı engeller, elmalar arama sorgusunda hala reklamlarınız gösterilebilir. Bu yüzden negatif anahtar kelimeleri kullanırken yazıp hatalarını, çekim eklerini göz önünde bulundurmalısınız.

3) Reklam metinlerini özensiz yazmak

Google reklamlarında hedef kitlenize gösterdiğiniz tek şey reklamlarınızdır. Her ne kadar siz arka planda birçok şeyle uğraşsanız da günün sonunda sadece reklamlarınız hedef kitlenize ulaşır. Kullanıcıları internet sitenize davet ederken reklam metinleriniz son derece önemli rol oynar.  Reklamlarınızda mutlaka harekete geçirici mesaj kullanmaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde rakiplerinizden sizi farklı kılan size avantaj sağlayabilecek özelliklerinizi ya da müşterilerinize sunduğunuz fırsatları da reklam metinlerinizde kullanabilirsiniz. Tüm bunlar tıklama oranlarınızı artırabileceği gibi aynı zamanda kalite puanlarınıza da olumlu etki getirecektir.

4) Dönüşüm takibi yapmamak

Google’da her reklam verenin doğal olarak bir reklam verme amacı vardır. Bu bir satış elde etme, bir kayıt toplama, marka bilinirliği yaratma ya da daha spesifik bir şey olabilir.  Google bu hedefleri takip edebilmeniz için reklam verenlerine dönüşüm takibi imkanı sunar. İnternet sitenizdeki belirli etkinlikleri Google Ads hesabınıza dönüşüm olarak yansıtabilirsiniz.  Böylece kampanyalarınızın performansını izleyebilir çeşitli kırılımlara göre optimizasyonlar yapma imkanı elde edersiniz. Google Ads aynı zamanda Google Analytics hesabınızda oluşturmuş olduğunuz hedefleri de hesabınıza aktarma imkanı sağlar.

Dönüşümlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Dönüşüm nedir? Neden önemlidir? başlıklı yazıyı ziyaret edebilirsiniz.

5) Google Analytics kullanmamak

Google reklamları hedef kitlenizi internet sitenize getirmek için kullanabileceğiniz harika bir dijital pazarlama aracıdır. Fakat hedef kitlenizin sadece internet sitenize gelmesi sizi başarıya ulaştırmayabilir. Özellikle para harcayarak internet sitenize trafik çekiyorsanız çektiğiniz trafiğin ilgi düzeyini, kalitesini de kesinlikle anlamaya çalışmalısınız. Bu noktada Google’ın kullanıcılara ücretsiz sunduğu Google Analytics size destek sağlayabilir. Google Analytics, internet sitenize giren kullanıcıların davranışlarını anlama noktasında size bilgiler sağlar.

Eğer etkin bir Google Analytics hesabınız yoksa  analytics.google.com adresinden ücretsiz bir şekilde Google Analytics hesabı oluşturabilirsiniz. Google Analytics hesabınızın veri toplayabilmesi için internet sitenizin tüm sayfalarına Google’ın size verdiği javascript kodunu eklemeniz gerekmektedir. Kodu tüm sayfalarınıza ekledikten sonra gerçek zamanlı raporlardan GA hesabınızın verileri sayıp saymamaya başladığını test edebilirsiniz. Aynı şekilde Google’ın Chrome kullanıcılarına sunduğu Google Tag Asistant eklentisi ile de sayfalarınızda tetiklenen kodları inceleyebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“En Çok Yapılan Google Reklam Hataları” üzerine 5 yorum

  1. Reklam pazarı giderek büyüyor, Google reklamları olanların bu konulara dikkat etmesi gerekiyor. Teşekkürler

    Yanıtla
  2. 8 dijital pazarlama türünü doğru dengede kullanmamak gördüğüm en önemli hatalardan. Bir çok faydalı tür var ve her firma 1 tür üzerinde eğilim gösterme gayretinde.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et